ExpoOnline
Konferencija Energetska Tranzicija

Na Svetski dan energetske efikasnosti, Novosadski sajam i Res fondacija organizuju onlajn konferenciju Energetska tranzicija: Zagrljaj. Ili sudar?  u petak, 5. marta, od 12 časova.

Cilj konferencije je da se razgovorima celokupna zajednica podstakne na razmišljanje, praćenje i stvaranje preduslova za postizanje odgovarajućeg tempa u trci za održivošću, sa idejom da se u Novom Sadu na Sajmu, kada to epidemiološka situacija dozvoli, razgovara o tome kako stići na cilj, a izbeći „sudar“.

Glavno pitanje koje nameće sadašnje, ali i buduće vreme je: „Imamo li i možemo li da postignemo dobar tempo u trci za održivošću?“.

Odgovore će kroz nekoliko tema davati govornici iz zemlje i sveta, Fransoaz Žakob, stalna koordinatorka UN u Republici Srbiji, dr Bo Jin, izvršni direktor Globalne organizacije za razvoj i saradnju energetske interkonekcije Kancelarije u Evropi, dr Feliks Mates, koordinator istraživanja javnih politika energetike i klime, Instituta za primenjenu ekologiju u Frajburgu, dr Grifin Tompson, Ministarstvo spoljnih poslova SAD, Džordžtaun univerzitet i Univerzitet u Merilendu, Timon Vener, Institut Vupertal, Glavna kancelarija u Berlinu, Ognjen Bjelić, pokrajinski sekretar za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj, Saša Vasilić, zamenik predsednika Opštine Priboj i generalni direktor Novosadskog sajma, Slobodan Cvetković. Moderator će biti Aleksandar Macura, direktor programa u RES fondaciji.

Pored zagađenja vazduha, koje je i dalje u centru pažnje, opšte i stručne javnosti i medija, između ostalog, govoriće se o aktuelnoj temi  – pandemiji korona virusa i uticaju na potrošnju energije i zagađenje vazduha, smanjenju emisije gasova sa efektom staklene bašte pre 2030. godine koje najavljuje Kina, o novim, ambicioznijim ciljevima za smanjenje emisije gasova sa efektom staklene bašte koje je usvojila EU, povratku SAD u Sporazum iz Pariza, aktivnostima Nemačke u programu isplate naknada za prestanak rada elektranama na ugalj na osnovu javnih poziva. Teme će biti i Ekonomsko-investicioni plan Evropske komisije za Zapadni Balkan, Sofijska deklaracija o „Zelenoj agendi“ za Zapadni Balkan, ali i izgrađen deo infrastrukture u Republici Srbiji za snabdevanje prirodnim gasom iz alternativnog pravca. Među temama su i tri ključna zakonska akta za oblast energetike koja su pred usvajanjem, kao i predsedavanje Srbije Energetskom zajednicom.

Organizatori konferencije su RES fondacija i Novosadski sajam, a govornici su:

  • Ognjen Bjelić, pokrajinski sekretar za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj
  • Mr Slobodan Cvetković, generalni direktor Novosadskog sajma
  • Françoise Jacob, stalna koordinatorka UN u Republici Srbiji
  • Dr Bo Yin, izvršni direktor Global Energy Interconnection Development and Cooperation Organization, Kancelarija u Evropi (tema: Kako će Kina ostvariti svoje ambiciozne ciljeve za dekarbonizaciju?)
  • Dr Felix Matthes, koordinator istraživanja javnih politika energetike i klime, Institute for Applied Ecology, Freiburg (tema: Energiewende i tenderi za zatvaranje)
  • Saša Vasilić, zamenik predsednika opštine Priboj (tema: Energetska tranzicija u jugozapadnoj Srbiji – Zeleni dogovor za ruralna područja)

 

Konferencija može da se prati na platformi ExpoOnline.rs i YouTube kanalu Novosadskog sajma

www.expoonline.rs

YouTube kanal Novosadskog sajma

Energetska tranzicija: Zagrljaj. Ili sudar?

Panel diskusija o energetskoj tranziciji: Uživo iz Novog Sada i Priboja, onlajn iz celog sveta
Petak, 5. mart 2021.
12.00 – 14.00 časova
LINK ZA UKLJUČENJE PREKO INTERNETA:
https://us02web.zoom.us/j/84649049843?pwd=Z1BwOWRYQjMxWlBmZE1PTWhkK3MrQT09
Webinar ID: 846 4904 9843; Passcode: 084415

Dnevni red

12.10 – 13.20

Pozdravne reči

Mr Slobodan Cvetković, generalni direktor Novosadskog sajma

Ognjen Bjelić, pokrajinski sekretar za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj

Panel diskusija: Ceo svet se kreće

Moderator: Aleksandar Macura, programski direktor RES fondacije

12.10 – 13.20

Uvod

Françoise Jacob Stalna koordinatorka UN u Republici Srbiji


Kako će Kina ostvariti ambicioznu dekarbonizaciju?

Dr Bo Yin Izvršni direktor, Global Energy Interconnection Development and Cooperation Organization, Kancelarija u Evropi


Tenderi za zatvaranje termoelektrana na ugalj u Nemačkoj

Dr Felix Matthes Koordinator istraživanja javnih politika energetike i klime, Institute for Applied Ecology Freiburg, Nemačka


Povratak SAD u Sporazum iz Pariza

Dr Grifin Tompson State department / ministarstvo spoljnih poslova SAD, Džordžtaun univerzitet i Univerzitet u Merilendu

I mi se krećemo!

Moderator: Tanja Popovicki, programska menadžerka RES fondacije

13.20 – 14.00

EUKI Green Rural Deal Project

Timon Wehner Wuppertal Institut, Glavna kancelarija u Berlinu


Zeleni dogovor za ruralna područja

Saša Vasilić Zamenik predsednika opštine Priboj


Tenderi za zatvaranje termoelektrana na ugalj u Nemačkoj

Dr Felix Matthes Koordinator istraživanja javnih politika energetike i klime, Institute for Applied Ecology Freiburg, Nemačka


Zagrljaj. Ili sudar? Prezentacija studije koju objavljuje Fridrih Ebert fondacija

Aleksandar Macura Programski direktor RES fondacije, jedan od autora studije